Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че положителното развитие на американската

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че положителното развитие на американската
Коментари Харесай

Ердоган: Позитивни решения от САЩ и Канада ще помогнат за придвижване на Швеция към НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че положителното развиване на американската продажба на изтребители F-16 на Анкара и повдигане на оръжейното ембарго, наложено на Турция от Канада ще оказват помощ на турския парламент да се придвижи към утвърждението на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, предава " Ройтерс ".

" Положителното развиване, което чакаме както по отношение на (закупуването на американски) F-16, по този начин и обещанията на Канада (за повдигане на оръжейното ембарго) биха помогнали на нашия парламент да има позитивен метод към Швеция... Всички те са свързани ", сподели Ердоган пред кореспонденти по време на полет, завръщайки се от Унгария, оповестиха турския ефирен оператор Haberturk и други медии.

Членовете на НАТО Турция и Унгария не са утвърдили кандидатурата за участие, подадена от Швеция предходната година.

Когато Ердоган алармира на конференция на НАТО през юли, че Швеция в последна сметка ще получи зелена светлина, членката на НАТО Канада тихомълком се съгласи да възобнови договарянията с Турция за унищожаване на контрола върху износа на части за дронове, в това число оптично съоръжение.

Турция, член на НАТО, изиска през октомври 2021 г. да закупи 40 изтребителя F-16 на Lockheed Martin Corp и 79 комплекта за рационализация за своите съществуващи бойни самолети.

Администрацията на американския президент Джо Байдън поддържа продажбата за 20 милиарда $, но в Конгреса на Съединени американски щати имаше възражения относно забавянето на разширението на НАТО от страна на Турция, с цел да се причисли Швеция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР